Gå direkt till innehåll
​Ernst Billgren har skapat Vasaloppsmotivet 2020

Pressmeddelande -

​Ernst Billgren har skapat Vasaloppsmotivet 2020

Vid en presskonferens på Café Zorn i Mora under tisdagen avtäcktes 2020 års Vasaloppsmotiv. Årets konstverk är skapat av Ernst Billgren och går under namnet ”Äventyret Vasaloppet” – ett motiv som nu kommer att användas på affischer och diplom till såväl Vasaloppets vintervecka som Vasaloppets sommarvecka 2020.

– Även om du inte åker Vasaloppet är det något de flesta av oss är uppvuxna med och när frågan kom kände jag direkt att jag ville göra det här. Vasaloppet är ett kulturarv som vi gemensamt för vidare och det blir inte mer svensk tradition än så, säger Ernst Billgren.

De årliga affischerna med Vasaloppsmotiv är en tradition som går tillbaka till 1935. Affischerna är en viktig symbol för Vasaloppet och har med åren blivit samlarobjekt. Historiskt har motiven tagits fram på olika sätt med ursprungstanken att de ska ta avstamp i Vasaloppets kärna: tradition, upplevelse och utmaning.

Juryns motivering för 2020 års Vasaloppsmotiv lyder: ”Med en bildvärld grundad på djur- och naturmåleri, fantasi och myt leder Ernst Billgren Vasaloppets spår in på nya oväntade marker, fulla av spännande upptäckter”.

I skapandet av målningen, Äventyret Vasaloppet, utgick Ernst Billgren dels från hur Vasaloppet länkar samman årstider och människor dels från olika associationer. Berguven är Dalarnas landskapsdjur, klockstapeln i Mora är gestaltad som en vägledande fyr att samlas kring och kransen är en viktig symbol för loppen och för segrare medan medaljerna i förgrunden står för belöningen för genomförda ansträngningar.
– I bakgrunden skymtar stadsmiljöer. Det är Sverige som länkas samman genom spåren som går mellan många fler orter än Sälen och Mora. Vasaloppet svetsar ihop hela städer och länder och bilden utstrålar både sommar och vinter och ett mångfacetterat landskap, säger Ernst Billgren.

I dagarna är Ernst Billgren högaktuell med nya tv-programmet Äkta Billgrens, en realityshow han gör tillsammans med familjen, och som hade premiär torsdag den 9 januari på SVT. Under året som kommer ger han dessutom ut en ny bok som handlar om Farsta och jobbar på i sin ateljé med kommande utställningar. Och just i ateljén i Stockholm har Ernst en tydlig koppling till både Mora och även Vasaloppet då han bor och arbetar i Anders Zorns gamla lokaler på Södermalm.
– De målade bjälkarna i taket har Zorn satt dit och det är likadana som de i Zorngården i Mora. I en fotobok från Zorns tid kan jag också se hur dalkullorna låg på det som är mitt golv i dag. Zorns ande finns kvar i hemmet, säger Ernst Billgren.

De egna fysiska erfarenheterna från fäders spår är i dag närmast obefintliga men Ernst Billgren är inte främmande för att delta i något av loppen i framtiden.
– För mig är det nog Cykelvasan som skulle vara mest aktuellt. Jag cyklar en del och tycker om det. Samtidigt är det ju ändå så att man skulle vilja skida Vasaloppet någon gång i livet så det är en önskan även om det skulle innebära en utmaning. Sen kan varje utställning jag gör liknas vid ett Vasalopp. När jag kommit halvvägs tänker jag att nu orkar jag inte längre men så spurtar man ändå på slutet och går i mål, säger Ernst Billgren.

FAKTA ERNST BILLGREN
Ernst Billgren tituleras bland annat konstnär, författare, grafiker, skulptör och, sedan i förra veckan, tv-kändis. Han studerade på Konsthögskolan Valand i Göteborg 1982–1987 och har i sitt konstnärskap inspirerats mycket av djur och natur vilket också tidigt blev hans kännetecken. I dag finns hans konst representerad på bland annat Moderna museet och Nationalmuseum i Stockholm och på Göteborgs konstmuseum. Läs mer på https://ernstbillgren.squarespace.com/

Se säsong 1 av Äkta Billgrens i SVT Play
https://www.svtplay.se/akta-billgrens

De senaste årens konstnärer bakom Vasaloppsmotiven
2015 Fredrik Lindqvist, Kristianstad
2016 Lisbeth Boholm, Falun
2017 Kerstin Bergman, Gagnef
2018 Anders Ståhl, Leksand
2019 Mia Malmlöf, Stockholm

Vasaloppsmotivets jury
Carl Bonnier, Bonnier Group AB
Johan Cederlund, museidirektör Zornmuseet
Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef Mora Kommun
Anna Romson, art director
Eva-Lena Frick, vd Vasaloppet

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2020

Fre 21 feb: Vasaloppet 30 (f d Kortvasan). 30 km. Start Oxberg
Lör 22 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 23 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 25 feb: Vasaloppet 45 (f d Halvvasan). 45 km. Start Oxberg
Fre 28 feb: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen
Fre 28 feb: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg
Lör 29 feb: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 1 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen (FULLTECKNAT)

Vasaloppets sommarvecka 2020

Fre 14 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 14 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 15 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 16 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 16 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Trailvasan 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 22 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasastafetten. 90 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 22 aug: Vasakvartetten. 90 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Högupplöst bild på motivet och bilder från Vasaloppet:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information


Camilla Sandy, pressansvarig
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se


Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.