Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En dag för hälsa i Vasaloppets Business Forum

Hur kan man koppla ihop hälsa och livsstil med goda affärer? Det var temat för Vasaloppet Business Forum som på torsdagen arrangerades i Mora – dagen innan den andra halvan av Vasaloppets Vintervecka tog fart. Åhörarna i en välbesökt salong i Mora Parken fick flera argument om hur det lönar sig att investera i hälsa och arbetsglädje.

Patricio Riquelm, utbildad på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och i dag arbetande som friskvårdsekonom och projektledare hos HPI Health Profile Institute, presenterade allvarlig information om hur illa ställt det är generellt med kondition och hälsa på många av våra arbetsplatser. Hans föreläsning gav många en tankeställare.

Friidrottsprofilerna Peter Häggström och Maria Akraka arbetar med att hjälpa företag att arbeta med hälsa. De presenterade flera intressanta projekt som bygger på hur man kan skapa en ökat medvetenhet kring hälsa och friskvård på företaget.

Gott exempel
Marie Bark, som är kommunikationschef på Preem, fungerade som det goda exemplet på att det faktiskt fungerar att skapa ett spontant intresse för friskvård på arbetsplatsen.

Marie berättade att sedan Preem och Vasaloppet inledde ett sponsorsamarbete har intresset för motion ökat på företaget. Många av medarbetarna har haft som mål att åka minst något av loppen under Vasaloppets Vintervecka. En följd av detta blev ökad trivsel och sammanhållning på arbetsplatserna. Detta är ett exempel på att det lönar sig att satsa på hälsa.

Trevligt samtal
En höjdpunkt på dagen var samtalet mellan moderatorn Jens Lind och skridskoprofilen Tomas Gustafson, som har tre OS-guld, ett OS-silver och två EM-guld och slog världsrekord två gånger på 10 000 meter. I dag är han vice ordförande i Sverige olympiska kommitté.

Tomas berättade bland annat om sin egen karriär, berättade historier och gav åhörarna en del tankeställare och idéer kring ämnet motion.

Andra föreläsare under dagen var:
* Anders Ahlgren, ordförande i Region Dalarna som markerade Dalarnas styrka inför framtiden.
* Pernilla Cedergren civilekonom på Scania som produktionsledare på motormonteringen. Pernilla berättade om Scanias framgångsrika arbete med lean och utveckling av ledare och medarbetare och hur man årligen skapar stora effektivitetsförbättringar.

Fria bilder från forumet
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Bildtexter:
Skridskoåkaren Tomas Gustafson höll ett underhållande föredrag.

Det lönar sig att investera i hälsa och arbetsglädje. Detta var ämnet för panelen i Vasaloppets Business Forum som bestod av fr.v Jens Lind, Peter Häggström, Maria Akraka, Marie Bark och Patricio Riquelme.

Per Strid, Informationschef Vasaloppet
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press

Vasaloppsradion:
Mora FM 94,1 MHz och Sälen FM 107,4 MHz.
Vasaloppsradion som webbradio:
www.vasaloppsradion.se

Vasaloppet på Youtube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.