Gå direkt till innehåll
Eliten är samlad inför CykelVasan 2013

Pressmeddelande -

Eliten är samlad inför CykelVasan 2013

En stor del av eliten inom mountainbikecykling står på startlinjen när den femte upplagan av CykelVasan ska avgöras på lördag. Majoriteten av förra årets toppåkare från loppet är på plats och bland herrarna är Matthias Wengelin, Calle Friberg och Fredrik Ericsson heta vinnarkandidater. På damsidan bör extra fokus ligga på Alexandra Engen, Emmy Thelberg och fjolårsvinnaren Jennie Stenerhag. Åtminstone om man frågar CykelVasans egen tävlingsledare, Lasse Strand.

Det är just nu delad ledning i den svenska långloppscupen för herrar, efter sju av åtta deltävlingar. På samma poäng ligger Matthias Wengelin, Ck Natén Säter - Specialized Conceptstore, som under sommaren vunnit både SM och senast Norsk-Svenska Grenserittet. Matthias är i delad ledning med Fredrik Ericsson, Ck Cykelcity.se, som i år gör en strålande comeback efter ett uppehåll där han bl.a. var förbundskapten för det svenska MTB-landslaget. Tvåa är Magnus Darvell, Team Kalas Merida, som vann CykelVasan 2010 och trea Lars Bleckur som tävlar för Cykloteket Racing Team. Lars har vunnit SM i långlopp två gånger, senast 2011, och har flera totalsegrar i långloppscupen bakom sig. Jesper Dahlström, Motala AIF - Specialized Concept Store, har vunnit CykelVasan de två senaste åren och satsar i år fullt på MTB med målet att ta en hattrick.

– Wengelin har nog den starkaste formen bland de vanliga MTB-cyklisterna. Han punkterade på Finnmarksturen i helgen så där fick vi ingen riktig värdemätare, men det kanske vi får nu om däcken håller. Jesper Dahlström vet hur man vinner CykelVasan efter två segrar så han är givetvis farlig och även om Calle Friberg inte har synts så mycket i Sverige i år så är även han definitivt en vinnarkandidat. Han har bara pallplatser på sina tre starter i långloppscupen och knep senast en andraplats i Finnmarksturen, ett lopp som förresten vanns av Fredrik Ericsson. Fredrik kommer bli livsfarlig. Han har kört otroligt bra i sommar och vill säkert kröna sin långa karriär med en vinst i Sveriges största MTB-lopp, säger tävlingsledare Lasse Strand.

– Och tittar man på de internationella åkarna så tänker jag framförallt på två namn som kan bli farliga, utöver norrmännen. Italienaren Tony Longo (9:a 2012) kommer tillbaka och har nu med sig sin Colombianska klubbkamrat Hector Paez. Paez, som gör sin debut i dalaskogarna, är rankad 12:a i världen, fortsätter Lasse Strand.

På damsidan heter fjolårsvinnaren i CykelVasan Jennie Stenerhag, då tyskan Nina Gässler nyligen fråntagits segern efter ett positivt dopingtest. Jennie, som tävlar för hemmaklubben Falu CK, har under säsongen bland annat tagit sig till pallen i Finnmarksturen (tredjeplats) samt en vinst i Mörksuggejakten och ligger just nu tvåa i långloppscupen med en deltävling kvar. Leder gör Emmy Thelberg från Härnösands Ck som faktiskt redan tagit hem Mitsubishi MTB Challenge, som cupen också heter. I CykelVasan har Emmy kommit både etta (2010), trea (2009) och femma (2012). Tillbaka i år är också Sveriges bästa MTB-cyklist på damsidan, Alexandra Engen som tävlar för GHOST Factory Racing Team. Under året har hon bland mycket annat tagit hem totalsegern i tyska MTB Bundesliga och är nu rankad trea i världen inom cross country.

– Härnösandstjejen Emmy Thelberg har sett otroligt stark ut under säsongen. Hon blev SM-mästarinna 2012 och har nu tagit hem långloppscupen trots att en deltävling återstår. Fjolårsvinnaren Jennie Stenerhag är också ett givet namn men jag är samtidigt lite osäker på hennes form efter att hon kraschade våldsamt på Engelbrektsturen i slutet av juli. Norskorna Borghild Lövseth och Mari Trönnes har sett mycket starka ut och har båda en rad fina placeringar i Norge under säsongen. Jag gissar också att svenska Alexandra Engen gärna slår sin placering i hennes hittills enda CykelVasa 2010. Då kom hon tvåa, säger tävlingsledare Lasse Strand.

CykelVasan 90 blev fulltecknad på 27 minuter när anmälan öppnade i höstas. Av de 12 000 cyklister som ska köra på lördag deltar drygt 800 i tävlingsklassen. Förutom äran så tävlar bästa dam- och herråkare om ett förstapris på 20 000 kronor.

CykelVasans tidigare segrare

2009
Matthias Wengelin, Cykloteket RT 2.43.27 och Hanna Bergman, Falu CK 3.09.05.
(Antal anmälda: 1 911. Startande: 1 760. I mål: 1 747.)

2010
Magnus Darvell, Team Kalas/Pedalogerna 2.39.00 och Emmy Thelberg, Härnösands CK 2.54.53.
(Antal anmälda: 4 364. Startande: 4 080. I mål: 4 043.)

2011
Jesper Dahlström, Motala AIF Cykelklubb, 2.47.32 och Pia Sundstedt, Finland, 2.56.19
(Antal anmälda: 7 874. Startande: 7 180. I mål: 7 031.)

2012
Jesper Dahlström, Motala AIF Cykelklubb, 2.47.20 och Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.02.36
(Antal anmälda: 12 256. Startande: 10 633. I mål: 10 478.)

 2013:
Antal anmälda per den 13/8 2013: 16 349.

Vasaloppets Sommarvecka 2013

Fredag 16 aug: CykelVasan 30, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: UngdomsCykelVasan, 30 km. Startplats Oxberg.
Fredag 16 aug: CykelVasan 45, 45 km. Startplats Oxberg.
Lördag 17 aug: CykelVasan 90, 95 km. Startplats Sälen (Fullt 120919)
Lördag 24 aug: VasaStafetten, 4,5–15,1 km löparstafett för tiomannalag. Startplats Sälen.

Anmälan till Vasaloppets Sommarvecka är stängd på vasaloppet.se och kan endast göras på plats hos tävlingsexpeditionen i Sälen eller Mora från och med torsdag 15/8 fram till starten av respektive lopp.

Högupplösta bilder från Vasaloppets arrangemang finns här:
mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För ytterligare information

Ola Granfeldt, PR-ansvarig
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppetofficial


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.