Gå direkt till innehåll
Digital PT kapar tid i skidspåren

Pressmeddelande -

Digital PT kapar tid i skidspåren

I samarbete med Vasaloppet lanseras WeMeMove – en ny typ av digital träningstjänst som gör dig till en bättre längdskidåkare. Genom rörelseanalys kan appen analysera din åkteknik och ge personliga råd direkt i skidspåret. Produkten bygger på ledande forskning inom artificiell intelligens och big data vid KTH och SICS (Swedish Institute of Computer Science) och blir den första certifierade Vasaloppscoachen som är helt digital.

– Grundtanken kom av att jag som skidtränare åt ungdomar bara kan hjälpa dem till en viss nivå. Som ansvarig för ett forskningsinstitut vet jag samtidigt vad vi kan göra med sensorer och dataanalyser. Efter två års arbete har vi nu en färdig tjänst som kan hjälpa personer att åka effektivare, snabbare och ha betydligt roligare i spåret, säger professor Christer Norström, upphovsmakare och styrelseordförande på WeMeMove.

Rent fysiskt består WeMeMove av en app för smartphones och ett pulsbälte med inbyggd rörelsesensor. Avancerade algoritmer för längdskidåkning omvandlar insamlad information till konkreta insikter och träningstips om hur användaren kan förbättra sin skidteknik – en realtidscoach i skidspåret. Rekommendationerna bygger på stora mängder insamlad data från ett flertal elit- och landslagsåkare.

– Vi har idag flera samarbeten med coacher och testanläggningar för att kunna vägleda och underlätta för människor att komma igång med sin träning och utvecklas som skidåkare. Det här blir ännu ett sätt där vi genom revolutionerande teknik kan sänka trösklarna för fler att delta med en personlig tränare i fickformat, säger Jon Svensson, marknadschef på Vasaloppet.

Så fungerar det

  • WeMeMove analyserar användarens stil och teknik
  • Appen berättar på vilken nivå användaren befinner sig samt ger förslag på förbättringar, exempelvis hur båltrycket i stakningen kan förbättras.
  • I WeMeMove finns också övningar som ger realtidsfeedback med ljudsignal utifrån användarens rörelsemönster, om man gör rätt eller inte, vilket förbättrar åktekniken effektivt.
  • WeMeMoves lösning skapar ständiga förbättringar genom test, analys, råd, träning – en ”loop” som hela tiden utvecklar och utmanar skidåkaren.
  • Det finns även en kunskapsdel som innehåller artiklar om skidteknik kopplad till övningar och tester.

WeMeMove introduceras på marknaden under oktober och de första produktleveranserna sker i november. För beställning och ytterligare information se www.wememove.com

För mer information

Christer Norström, styrelseordförande, WeMeMove
Tel: 070-566 15 01
E-post: christer.norstrom@wememove.com

Magnus Jonsson, VD, WeMeMove
Tel: 070-322 75 78
E-post: magnus@wememove.com

Ola Granfeldt, PR-ansvarig Vasaloppet
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen

Kategorier


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Presskontakt

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare. Idag kommer ca 100 000 deltagare från 49 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.