Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Cykla, spring eller åk skidor – Barnens Vasalopp gör fler barn aktiva

Hittills har cirka en halv miljon barn engagerats i Barnens Vasalopp skidor de senaste tio åren. Nu lanseras även Barnens Vasalopp cykel och Barnens Vasalopp löpning för att inspirera ännu fler barn att aktivera sig och därmed tidigt lägga grunden till en aktiv och hälsosam livsstil.

En forskningsartikel från oktober 2016 visar att endast en tredjedel av alla svenska 4-åringar når upp till de rekommenderade målen för daglig rörlighet. Redan vid fyra års ålder spenderar många barn halva dagen stillasittande vilket, enligt forskarna, är alarmerande.
– Flera rapporter visar på oroväckande siffror för barns hälsa och även att det är stora skillnader mellan olika grupper av barn. Med Barnens Vasalopp vill vi nå ut till alla barn, oavsett kön, ålder och tidigare förutsättningar och visa hur roligt det är att röra på sig och hur enkelt det faktiskt kan vara, säger Jon Svensson, marknadschef på Vasaloppet.

Barnens Vasalopp är en utveckling av det traditionella Vasaloppet för skidåkare, cyklister och löpare. De första arrangemangen startades av Vasaloppet och Svenska Skidförbundet för att inspirera barn till ett aktivt och hälsosamt liv. Nu får alltså ännu fler möjlighet när Vasaloppet, tillsammans med sina samarbetspartner ICA, Stadium och Sporrong, utvecklar konceptet med Barnens Vasalopp cykel och Barnens Vasalopp löpning.

Barnens Vasalopp består av tre delar:

  • En aktivitet som förskolor, fritids, skolor och idrottsföreningar själva kan arrangera enkelt med material från Barnens Vasalopp; Barnens Vasaloppspaket, som finns att beställa till en mindre kostnad
  • En nationell turné med stopp över hela landet där barn får möjlighet att testa på skidåkning, cykel och löpning. Utrustning finns att låna och alla barn får självklart blåbärssoppa, diplom och medalj
  • Barnens Vasalopp under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka där Barnens Vasalopp arrangeras på skidor, cykel och för löpning.

Att ordna sitt eget Barnens Vasalopp är både enkelt och smidigt; inga resultatlistor eller tidtagning förekommer, barnen kan själva välja hur långt de vill springa, cykla eller åka skidor. Ett helt nytt och uppdaterat material har tagits fram med bland annat nummerlappar, diplom och skyltar och finns att beställa till en låg kostnad. I dagarna har information om hur du kan arrangera ditt eget Barnens Vasalopp skickats ut till 4 000 förskolor och skolor runt om i Sverige.
– Vasaloppet ska vara en motor och morot för folkhälsa och motion och barnen är en viktig målgrupp för oss. Nu hoppas vi att så många som möjligt tar chansen och är med och inspirerar fler barn att röra på sig genom Barnens Vasalopp, säger Jon Svensson.

Läs mer om Barnens Vasalopp och beställ material på www.vasaloppet.se/om-oss/barnens-vasalopp/

Se Vasalopps-TV:s reportage om Barnens Vasalopp löpning från Vasaloppets sommarvecka 2016

Barnens Vasalopp cykel och Barnens Vasalopp löpning arrangeras under Vasaloppets sommarvecka 2017:

Mora
Cykel: lördag den 12 augusti kl 09.00
Löpning: fredag den 18 augusti kl 18.00

Sälen
Cykel: fredag den 11 augusti kl 11.30-12.00
Löpning: fredag den 18 augusti kl 18.00

Mer om Barnens Vasalopp under Vasaloppets sommarvecka 

Hänvisad forskningsartikel: Berglind D, hansson L, Tynelius P, Rasmussen F. Levels and Patterns of Objectively Measured Physical Activity and Sedentary Time in 4-Year-Old Swedish Children.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30.32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan.32 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan 45.45 km. Start Oxberg.
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår.94 km. Start Sälen.
Lör 12 aug: Cykelvasan 90.94 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Ultravasan 45.45 km. Start Oxberg.
Lör 19 aug: Ultravasan 90.90 km. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasastafetten.4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen.
Lör 19 aug: Vasakvartetten.19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen. PREMIÄR!

Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan.30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan.30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag.90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag.90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan.45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan.9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan.90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Lör 3 mar: Blåbärsloppet.9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet.90 km. Start Sälen.
 

Högupplösta bilder från Vasaloppet http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list
 
Text och bilder är för fri publicering. 

För mer information
Jon Svensson, Marknads- och försäljningschef Vasaloppet
Tel: +46 72-553 31 90
Mobil: +46 250-392 10
E-post:jon.svensson@vasaloppet.se


Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp året runt och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen ca 90 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.