Gå direkt till innehåll
CykelVasan mer populär än någonsin

Pressmeddelande -

CykelVasan mer populär än någonsin

Vasaloppets Sommarvecka fortsätter växa och slog i år nya rekord i alla fyra cykelloppen. Antalet startande ökade totalt med 39 procent jämfört med 2012 och den största tillväxten fanns i CykelVasan 90, loppet som trots 3 000 extraplatser blev fullt på 27 minuter. Ytterligare ett tecken på sommarveckans allt starkare ställning var att SVT för första gången var på plats och bevakade den stora folkfesten.

Trots osäkra väderprognoser blev den femte upplagan av CykelVasan en rekordstor folkfest där de allra flesta klarade sig undan regnet och istället fick njuta av den varma sensommarsolen. I väntan på deltagarundersökningens resultat kan också konstateras att totalbetyget för helgen är högt, baserat på kommentarer och tackbrev från medverkande cyklister. 2012 års rekord på 12 609 anmälda cyklister krossades och av hela 16 855 föranmälda tog sig sammanlagt 14 811 till start och över 98 procent i mål under fredagen och lördagen.

– Vi är generellt sett väldigt nöjda med helgen och organisationen lyckades hantera det ökade deltagandet bra! Dock hade vi gjort en missbedömning kring transporten tillbaka till Sälen på lördagskvällen vilket ledde till att många fick vänta på sin cykel. Vi ska nu göra en rejäl översyn om hur en sådan situation kan förhindras i framtiden, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

Bättre bana och seedning ger säkrare cykling

Inför årets lopp hade ytterligare drygt 2,5 km av den långa banan byggts bort från asfalt och de korta loppen var för första gången helt bilfria.
 
– När vi startade 2009 var drygt 40 km asfalt av loppets totala 95 km, nu är vi nere på 13. Vi kommer fortsätta arbetet med att komma bort från trafiken, sedan ska vi se över om det finns sträckor som är särskilt olycksdrabbade och i så fall försöka bygga bort de risker som finns där. Men jag är jättenöjd med helgen och banan höll bättre än vad jag trodde med tanke på allt regn dagarna före, säger Anders Holmberg arenachef på Vasaloppet.

Trots att säkerheten är en huvudfråga så är det svårt att helt undvika olyckor. Några deltagare kommenterade efter loppet att de sett olyckor längs spåret men i sammanställningen av helgen framgår det att antalet incidenter inte ökat i relation till deltagarantalet, som i år var drygt 3 000 fler. Av ca 15 000 startande var det drygt 200 som bröt på grund av trötthet, teknikproblem eller skador. 40 personer transporterades till samhällets sjukvård och inga livshotande eller livsnedsättande incidenter har rapporterats.

– Det finns tyvärr de som cyklar på gränsen till sin förmåga, och kör man med i hög fart på hårt underlag där det är mycket folk så finns det givetvis risker. Vi kommer dock att fortsätta jobba stenhårt med säkerheten och genom att förfina banan och vårt seedningssytem, så fler cyklar tillsammans med personer som har samma kapacitet, tror jag att vi kan minska skaderisken ytterligare. CykelVasan är ett ungt lopp och vi lär oss hela tiden, säger sportchef Tommy Höglund

Det är i dagsläget inte bestämt om några förändringar ska göras inför 2014. Att årets CykelVasan 90 blev fulltecknat på 27 minuter är dock ett tydligt tecken på att startplatserna är extremt eftertraktade. Anmälan till Vasaloppets Sommarvecka öppnar den 22 september kl. 09.00 på vasaloppet.se

CykelVasan i SVT

SVT sände ett sammandrag från CykelVasan söndag 19 augusti i SVT1. Programmet finns tillgängligt på SVT Play till och med 16 november 2013 på www.svtplay.se/cykelvasan

STATISTIK CYKELVASAN 2013

UngdomsCykelVasan 30 km
Anmälda: 153
Startande: 145
I mål: 140

CykelVasan 30 km
Anmälda: 1 773
Startande: 1 568
I mål: 1 562

CykelVasan 45 km
Anmälda: 2 699
Startande: 2 163
I mål: 2 145

CykelVasan 90 km
Anmälda: 12 230
Startande: 10 935
I mål: 10 699

Totalt 2013
Anmälda: 16 855
Startande: 14 811
I mål: 14 546

Anmälan till Vasaloppets Sommarvecka 2014 öppnar 22 september kl 09.00 på vasaloppet.se

Högupplösta bilder från Vasaloppets arrangemang finns här:
mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För ytterligare information

Ola Granfeldt, PR-ansvarig
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?

www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppetofficial


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.