Gå direkt till innehåll
CykelVasan under två dagar nästa år

Pressmeddelande -

CykelVasan under två dagar nästa år

När målet i Mora stängde på lördagskvällen kunde den tredje CykelVasan summeras. Av de 7.874 anmälda cyklisterna kom 7.187 cyklister till start, och de 7.038 som tog sig i mål cyklade en sträcka motsvarande drygt 14 varv runt jorden tillsammans. Nu kan också avslöjas att om CykelVasan ska kunna växa till 2012 kommer loppen att köras under två dagar.

Enligt planerna kommer de kortare sträckorna 45 och 30 km flyttas till en annan dag, medan det långa loppet från Sälen till Mora precis som i år avgörs på lördagen. Anmälan till loppen kommer att kunna ske från och med 21 september 2011.


– Det var ett mycket lyckat arrangemang och vi har fått oerhört många positiva reaktioner från deltagarna. Det långa loppet blev fullbokat redan i mars och vår begränsning har bland annat legat i att vi bara haft en dag. Ska vi kunna ta emot alla som vill cykla CykelVasan måste vi dela på loppen, säger Vasaloppets VD Jonas Bauer.

CykelVasan 2012 från Sälen till Mora körs lördagen den 11 augusti. Anmälan kommer alltså att kunna ske från och med 21 september 2011. Fram till dess kommer nu Vasaloppet att utvärdera årets lopp och efter det besluta om vilket tak som ska gälla till den så populära CykelVasan.

En som gläds åt CykelVasans succé är förstås Fredrik Ericsson som är Sveriges förbundskapten i mountainbike. Om CykelVasan säger Fredrik:
– Som de flesta andra är jag odelat positiv till CykelVasan. Jag läste någonstans i nyhetsflödet om CykelVasan att ”arrangörerna har lyckats med allt”, och jag är nog beredd att hålla med. Självklart finns det detaljer på banan som kan bli bättre, men det vet jag ju att man jobbar jättemycket med att förbättra, och det är inte att det är dåligt i dag, utan att bra kan bli bättre, säger Fredrik Ericsson.

Vilken betydelse har CykelVasan för mountainbikesporten i Sverige?
– Om vi börjar på motionsnivå, så har CykelVasan så klart en enorm betydelse för framför allt medvetenheten om mountainbikesporten. De flesta som deltar är kanske inte entusiaster som cyklar mountainbike året om, men nu gör de det och tillsammans med uppmärksamheten i media leder det till att många fler känner till sporten. Det är positivt för sportens status och jag blir jätteglad att så många tycker om att motionera på mountainbike som är en jättebra motionsform!

Betydelsen på elitnivå då?
– Bara det faktum att en sådan som Gustav Larsson väljer att köra CykelVasan är ju ett mått på vilken status loppet fått på elitnivå. Sedan tror jag att det kommer att ske en hel del utveckling de närmaste åren, eftersom det finns en enorm potential i att det är en träffpunkt för mountainbikespecialister och landsvägsspecialister. Detta tack vare att banan, på elitnivå, är tekniskt enkel, och många landsvägscyklister i Sverige är tillräckligt skickliga att klara av den tekniska av delen av CykelVasan. Så det blir ett sätt för mountainbike och landsväg att mötas för att få fram vad man kan kalla ”Sveriges bästa cyklist”. Jag tror också att fler team kommer att få CykelVasan som ett huvudmål, avslutar Fredrik Ericsson som nu ser fram emot VM i mountainbike i Schweiz 1-4 september.

Fredrik blev ju faktiskt sjua i CykelVasan, själv överraskad att det gick så bra för honom. Fartränderna sitter i, kan vi konstatera...

Centrum i Sälen
CykelVasans centrum var förlagt till Lindvallen i Sälen där det redan på fredagen hade samlats 2.500 personer för att se cyklister och kändisar delta i Eurosportsprinten. Dessförinnan hade 203 barn deltagit i Barnens CykelVasa!
– Med Vasaloppets långa tradition är det roligt att se hur Lindvallen nu blivit en naturlig del av sommarens motsvarighet, CykelVasan. Vi har från förra året ökat vår boendebeläggning markant och CykelVasa-helgen i Lindvallen har i år varit lika bra bokad som en bra vinterhelg. Det är roligt att se hur intresset för cykling ökar, och det har alla möjligheter att bli en lika naturlig del av sommaren i Sälen som skidåkningen är på vintern, säger Jenny Hedberg, försäljnings- och marknadschef, SkiStar Sälen.

Fler kommentarer:

”CykelVasan var ett fantastiskt event.”
(Damsegrarinnan Pia Sundstedt på Twitter.)

”CykelVasan var hur fin och kul som helst! Nu kommer jag aldrig mer klaga på dåliga cykelbanor...”
(Miljöpartiets språkrör Åsa Romson på Twitter.)

Statistik CykelVasan 2011:
CykelVasan 2011 90 km: 5555 startande (varav 138 bröt)
CykelVasan 2011 45 km: 988 startande (varav 7 bröt)
CykelVasan 2011 30 km: 644 startande (varav 4 bröt)

Statistik CykelVasans tre första år:
2011:
Antal anmälda: 7874. Startande: 7187. I mål: 7038.
2010:
Antal anmälda: 4364. Startande: 4080. I mål: 4043.
2009:
Antal anmälda: 1911. Startande: 1760. I mål: 1747.

Anmälan till CykelVasan 2012:
Anmälan kommer att kunna ske från och med 21 september 2011.

OBS! Se statistik, passertider och alla resultat på CykelVasans särskilda resultatsida:
http://cykelvasan.r.mikatiming.de/2011

Bilder på från CykelVasan 2011 för fri publicering finns här:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list


Kommande arrangemang i VasaloppsArenan:
Lördag 20 augusti: VasaStafetten 4,4–15 km löparstafett för tiomannalag. Startplats Sälen.
Söndag 21 augusti: StavgångsVasan 3/9/19 km. Startplatser Hemus, Eldris, Hökberg.
Vasaloppets Vintervecka 2012:
Fredag 24 feb:
KortVasan, 30 km. Startplats Oxberg.
Lördag 25 feb: TjejVasan, 30 km Startplats Oxberg.
Söndag 26 feb: UngdomsVasan, 3/5/7/9 km. Startplats Hemus.
Söndag 26 feb: Öppet Spår, 90 km. Startplats Sälen.
Måndag 27 feb: Öppet Spår, 90 km. Startplats Sälen.
Tisdag 28 feb: HalvVasan, 45 km. Startplats Oxberg.
Fredag 2 mars: SkejtVasan, 30/45 km. Startplats Oxberg.
Fredag 2 mars: StafettVasan 9 km – 24 km. Startplats Sälen.
Söndag 4 mars: Vasaloppet, 90 km (FULLT). Startplats Sälen.

OBS!! Högupplösta bilder från Vasaloppets olika lopp:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder för fri publicering.

För mer information

Per Strid, Informationschef Vasaloppet

Tel: 0250-392 10
Mobil: 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press
vasaloppet.se i mobilen: SMS:a VASA MOBIL till 72777

Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet

Vasaloppet på Facebook:
www.facebook.com/vasaloppetofficial

Vasaloppets pressrum hos Mynewsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.