Gå direkt till innehåll
Afaf Radhison från Söderhamn blir Vasaloppets högtidstalare 2023.
Afaf Radhison från Söderhamn blir Vasaloppets högtidstalare 2023.

Pressmeddelande -

Afaf Radhison Vasaloppets högtidstalare 2023

Fredagen den 3 mars är det dags för Vasaloppets högtidsfest som traditionsenligt äger rum i Mora kyrka. I år blir Afaf Radhison från Söderhamn högtidstalare. Vid ceremonin kommer även sångerskan Anna Stadling att uppträda samt Alice Larsson krönas till Vasaloppets kranskulla 2023. Det 99:e Vasaloppet avgörs två dagar senare, söndagen den 5 mars.

Afaf Radhison flydde till Sverige från krigets Irak och hon arbetar nu som projektledare för integrationsprojekt inom idrotten hos RF-SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna) i Gävleborg. Hon är också föreläsare och har skrivit boken ”Ur askan i eden” som handlar om hennes resa till Sverige. En resa från mentala och fysiska ruiner, cementerade värderingar och traditioner, från förtryck och ofrihet till en framtid i frihet. Sedan i höstas ingår Afaf också i Vasaloppets nya utvecklingsgrupp för att få fler kvinnor till Vasaloppets olika lopp.
– När jag såg vilka som har hållit högtidstalet tidigare, känner jag mig hedrad att få möjligheten att få stå framför er i Mora kyrka. Jag tänker berätta om min skidresa samt utveckla mina tankar om kvinnor och idrott, säger Afaf Radhison.

– För vår del är Afaf Radhison det självklara valet som Vasaloppets högtidstalare kvinnoåret 2023. Med hennes stora engagemang och förmåga att inspirera, aktivera och få fler att upptäcka och uppleva glädjen med motion och rörelse är Afaf en enorm inspiratör för oss alla, säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet.

Sång och musik är ett givet inslaget vid högtidsfesten. I år kommer sångerskan Anna Stadling att uppträda. Hon släppte tillsammans med barndomsvännen Helen Sjöholm en ny singel och ett nytt album i höstas – ”Snö & marschaller” – och de båda gjorde en julturné i november och december. Titeln är hämtad från en originallåt skriven av Lars Winnerbäck. Under 2022 släppte Anna Stadling också ”Var inte rädd”, som är en cover av Cyndi Laupers hit ”Time after time” som 1984 toppade Billboard Hot 100.

Vasaloppet har också två invigningsceremonier i år, i Älvdalen respektive Sälen. Det är fri entré till såväl invigningsceremonierna som högtidsfesten.

Högtidsfesten direktsänds också digitalt via Vasaloppets playtjänst Vasaloppet.TV, medan Vasaloppet den 5 mars som vanligt direktsänds av Sveriges Television.

Ceremonier Vasaloppets vintervecka 2023

Fredag 24 februari kl. 18.00. Invigning av Vasaloppets vintervecka 2023 i Älvdalen.
Älvdalens kyrka. Kröning av årets kransmas Albin Gezelius. Invigningstal av Vasaloppets vd Johan Eriksson och Älvdalens kommunalråd Peter Egardt. Musikaliska framträdanden av Älvdalens spelmanslag och Älvdalens musikskola. Insläpp från kl. 17.30. Fri entré.

Lördag 25 februari kl. 18.00. Invigning av Vasaloppets vintervecka 2023 i Sälen.
Olnispagården, Sälen (utomhus). Musikinslag med spelmanslag och lokala musiker. Invigningstal av Malung-Sälens kommunalråd. Uppmärksammande av Bol-Bengts stipendiat. Ord på vägen från Vasaloppets vd Johan Eriksson. Insläpp från kl. 17.30. Fri entré.

Fredag 3 mars kl. 18.00. Traditionell högtidsfest i Mora.
Mora kyrka. Välkomsthälsning från Mora församling och prästen Hélena Ànderson-Frisk. Vasaloppsmusik med lokala spelmän. Sång och musik med Anna Stadling. Högtidstal av Afaf Radhison. Kröning av årets kranskulla Alice Larsson. Insläpp från kl. 17.00. Fri entré. (Högtidsfesten direktsänds av Vasaloppet.TV och går även att följa på storbildskärmar utomhus i målområdet.)

Pressbilder Anna Stadling: https://www.annastadling.com/


FAKTA/ Vasaloppets högtidstalare sedan 1922:
Hela listan på alla högtidstalare sedan 1922 finns nu – bland mycket annat – på de uppdaterade sidorna om Vasaloppets historia på Vasaloppets hemsida.
https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/talare/

Vasaloppets arrangemang 2023 (just nu startplatser kvar i alla lopp)

Vasaloppets vintervecka 2023
Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, fri stil, start Eldris
Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen

Vasaloppets sommarvecka 2023
Fredag 11 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Fredag 11 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Lördag 12 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Fredag 18 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 19 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 19 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 19 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.