Gå direkt till innehåll
100 dagar kvar till Vasaloppets sommarvecka – premiär för nya målområdet och två nya löplopp

Pressmeddelande -

100 dagar kvar till Vasaloppets sommarvecka – premiär för nya målområdet och två nya löplopp

Längtan är över! Det var tre år sedan sist men i augusti är det äntligen dags att välkomna cyklister och löpare tillbaka till Vasaloppsarenan och Vasaloppets sommarvecka. I dag, onsdag 4 maj, är det 100 dagar kvar tills de första deltagarna i sommarveckan startar i Sälen och får gå i mål under den nya målportalen i Mora. Feststämning utlovas med liveband, foodtrucks, mässa samt after bike och after run i Tingshusparken i Mora. Firandet av Vasaloppet 100 år fortsätter!

Premiären av Vasaloppets nya målområde var planerad till vinterveckan 2021 men fick, som bekant, skjutas upp på grund av pandemin. I vintras var det äntligen dags för alla skidåkare att glida in under den nya målportalen i höjd med Klockstapeln, cirka 100 meter innan det gamla målet. Det nya målområdet fick överlag höga betyg i deltagarundersökningen efter Vasaloppets vintervecka 2022.
– Syftet med att flytta målet har varit att stärka upplevelsen för både deltagare och publik och det upplever jag att vi lyckats med. Många av vinterns deltagare lyfte just hur trevligt det var att möta upp sina anhöriga direkt i målet och kunna stanna till och njuta av stämningen där, säger Mats Rylander, projektledare på Vasaloppet.

Och det blir fler premiärer under sommarveckan då två nya löplopp, Trailvasan 10 och Trailvasan 30, äntligen kommer genomföras i Vasaloppsarenan. Trailvasan 10 är ett motionslopp som arrangeras på kvällen, fredag 19 augusti och både start och målgång sker i centrala Mora. Trailvasan 30 startar 11.00 i Oxberg lördag 20 augusti och segrare i dam- respektive herrklass ska koras.

Läs mer om de nya loppen här >

I nuläget är över 17 000 anmälda till loppen under sommarveckan och i augusti blir det därmed första gången som även löpare och cyklister får chans att gå i mål under den nya målportalen. Direkt efter målgång får deltagarna sin medalj och cirka 100 meter längre fram, vid den gamla målportalen, serveras mat och dryck. Här finns också Vasaloppets Samlarklubbs utställning om Vasaloppshistoria i Mora-Nisses hus.

Även i Sälen laddas det upp inför sommarveckan med bland annat den spektakulära Cykelvasasprinten i Lindvallen där mtb-eliten fredag 12 augusti, dagen före Cykelvasan 90, gör upp om segern i ett sprintlopp som brukar locka stor publik. Den traditionsenliga mässan inför Cykelvasan är också tillbaka med utställare, aktiviteter och after bike, även detta på Lindvallen.
– Det ska bli väldigt roligt att välkomna både deltagarna och publiken tillbaka till Vasaloppsarenan i sommar. Äntligen kan vi låta dem ta del av det nya målområdet och än en gång få uppleva atmosfären och känslan på plats. Vi räknar med extra festlig stämning då vi fortsätter vårt 100-årsfirande och hoppas på stor publik som hejar fram och lyfter alla deltagare ute i cykel- och löpspåren, säger Mats Rylander.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan 2022–2023

Vasaloppets sommarvecka 2022 

Fredag 12 augusti: Cykelvasan Öppet Spår, 94 km, start Sälen
Fredag 12 augusti: Cykelvasasprinten, 1 km, Lindvallen, Sälen
Lördag 13 augusti: Cykelvasan 90, 94 km, start Sälen
Söndag 14 augusti: Cykelvasan 45, 45 km, start Oxberg
Söndag 14 augusti: Cykelvasan 30, 32 km, start Oxberg
Söndag 14 augusti: Ungdomscykelvasan, 32 km, start Oxberg
Fredag 19 augusti: Trailvasan 10, 10 km, start Mora
Lördag 20 augusti: Ultravasan 90, 90 km, start Sälen
Lördag 20 augusti: Ultravasan 45, 45 km, start Oxberg
Lördag 20 augusti: Trailvasan 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 20 augusti: Vasastafetten, 90 km, löparstafett för tiomannalag, start Sälen
Lördag 20 augusti: Vasakvartetten, 90 km, löparstafett för fyramannalag, start Sälen

Vasaloppets vintervecka 2023

Fredag 24 februari: Vasaloppet 30, 30 km, start Oxberg
Lördag 25 februari: Tjejvasan, 30 km, start Oxberg
Söndag 26 februari: Ungdomsvasan, 9 km start Eldris, 19 km start Hökberg
Söndag 26 februari: Öppet Spår söndag, 90 km, start Sälen
Måndag 27 februari: Öppet Spår måndag, 90 km, fri stil, start Sälen
Tisdag 28 februari: Vasaloppet 45, 45 km, start Oxberg
Fredag 3 mars: Stafettvasan, 90 km, femmannalag, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 90, 90 km, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen
Fredag 3 mars: Nattvasan 45, 45 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Fredag 3 mars: Nattvasan 30, 30 km, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg
Lördag 4 mars: Vasaloppet 10, 9 km, fri stil, start Eldris
Söndag 5 mars: Vasaloppet, 90 km, start Sälen

Vasaloppstrippeln – skidor, cykel och löpning under ett år
Vasaloppstrippeln är en utmaning där du genomför tre lopp i grenarna skidor, cykel och löpning under ett kalenderår. Välj mellan 30, 45 och 90 kilometer.

Gilla Vasaloppetofficial på Facebook och följ Vasaloppet på Instagram!

Högupplösta bilder från Vasaloppet
https://www.mynewsdesk.com/se/vasaloppet/latest_media

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Camilla Sandy, pressansvarig Vasaloppet
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet
www.vasaloppet.se

Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,7 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Relaterat innehåll

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.