Gå direkt till innehåll
100 dagar kvar till Vasaloppet 2011: Kranskulla och kransmas utsedda

Pressmeddelande -

100 dagar kvar till Vasaloppet 2011: Kranskulla och kransmas utsedda

– 100 dagar kvar till Vasaloppet 2011

Kranskulla och kransmas utsedda till Vasaloppet 2011

Tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Frida Dahl till kranskulla 2011. Frida har tävlat både i längdskidåkning och på senare år i skidskytte. Till kransmas har tävlingsledarna för TjejVasan utsett Anders Solin som tävlar i längdskidåkning. Båda två har JSM-medaljer på sin meritlista.

För Frida Dahl är det en dröm som gått i uppfyllelse:
– Jag är lite chockad fortfarande. Men det känns hur bra som helst att blivit utsedd till kranskulla och det är ju en stor ära. Det är en dröm som alltid har funnits att få vara kranskulla, avslöjar Frida.

21-åriga Frida har en gedigen bakgrund inom IFK Mora Skidklubb. Frida har under hela ungdomsåren tävlat i längdåkning för IFK Mora, men har de tre senaste säsongerna gått över till skidskytte där hon har nått till en nivå strax under de allra bästa. I dag läser Frida till sjuksköterska på Mittuniversitetet i Östersund, där hon kombinerat studierna med träning. Den här säsongen har hon tagit en liten paus i tävlandet, eftersom heltidsstudierna tar mycket tid.
– Eftersom jag vet att uppdraget som kranskulla tar ganska mycket tid så känns det lämpligt att jag blev det just nu. Jag tror det kommer att bli riktigt roligt, säger Frida Dahl.

Frida kommer från en genuin "IFK-familj" som i flera generationer arbetat för IFK Mora på olika sätt, inte minst genom sin egen verksamhet på Hotell Siljan där de årligen tar emot träningsläger inför Vasaloppet och med stort hjärta får besökarna att trivas och återvända. Foajén på hotellet andas IFK Mora, Vasaloppet och idrott i allmänhet när tre generationer Dahl noggrant följer allt som sker inom både lokal, nationell och internationell idrott.

Kransmasen Anders Solin är också född och uppväxt i Mora, närmare bestämt Gesunda. Både kranskullan och kransmasen fyller förresten 22 år i februari 2011 och har känt varandra sedan barnsben, eftersom de båda har tränat och tävlat på skidor i IFK Mora. Båda två har också gått på skidgymnasiet i Mora.

Anders Solin kombinerar i dag sin skidåkning med högskolestudier på Sports Management-programmet vid Högskolan Dalarna. Anders målsättning med skidåkningen är klar:
– I vinter är målet att försöka etablera mig i Sverigeeliten och få till någon topp-tio-placering på någon Sverigecup. På lång sikt hoppas jag kunna ta en landslagsplats och få åka något stort mästerskap. Jag vill se hur bra jag kan bli inom längdskidåkningen. Det är det som driver mig framåt, berättar Anders.

Anders tycker det är jättekul och spännande att ha blivit utsedd till kransmas.
– Jag ser fram emot att få uppleva den här veckan och det är förstås ett mycket ärofyllt uppdrag, avslutar Anders.

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Frida Dahl till kranskulla 2011:
– Frida är en genuin idrottstjej som "med skinn på näsan" sprider glädje och framåtanda och alltid ställer upp för klubben. Hon är fostrad i en miljö där egen företagsamhet präglar vardagen och där familjen Dahl genom generationer verkat för idrotten i Mora. Fridas personlighet gör henne till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Anders Solin till kransmas 2011:
Anders Solin är en god representant för IFK Mora skidklubb då han både är aktiv och engagerad inom klubben, vilket han varit sedan barnsben. Han kommer från en familj med äkta skidintresse som har ägnat många timmar åt klubb- och Vasaloppsarbete. Anders är en social kille med en positiv trend i sin skidsatsning.

Fakta kranskulla: Frida Dahl
Ålder: 21 år, (Född 18 februari 1989)
Bor: Östersund.
Familj: Pappa Sven-Åke (mer känd som ”Bolle”), mamma Kerstin, storebror Oskar
Gör: Studerar andra året på sjuksköterskeutbildningen vid Mittuniversitetet i Östersund
Idrott: Skidskytte/längdskidåkning
Meriter: JSM-guld och JSM-brons i skidskytte 2008, deltagit i några IBU-cuper
Intressen: Lägger mycket tid på att träffa kompisar, gillar att laga mat och baka

Fakta kransmas: Anders Solin
Ålder: 21 år, (Född 8 februari 1989)
Bor och tränar: Falun/Gesunda/Mora
Familj: Flickvän Emma, pappa Tommy, mamma Lena och storasystrarna Anna och Maria
Gör: Studerar andra året på Sports Management-programmet vid Högskolan Dalarna i Falun
Idrott: Längdskidåkning
Meriter:
JSM-guld stafett 2009, JSM-brons stafett 2008, 6:a JSM 2009, 1:a Idre Särnaloppet 2009, 11:a JSM 2007, 1:a Uppåt Väggen 2008 och 2009
Intresse: Största intresset är att träna, cyklar en hel del (har kört CykelVasan två gånger), umgås med kompisar

Bilder
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Bildtext
Anders Solin och Frida Dahl blir kransmas respektive kranskulla i Vasaloppet 2011.
________________________________________________
Text och bild är för fri publicering. Har ni frågor i detta ämne går det bra att kontakta:

Bo Johansson, tävlingsledare Vasaloppet, 070-681 13 58
Maria Bergqvist, tävlingsledare TjejVasan, 070-213 45 36
Per Strid, informationschef Vasaloppet, 070-664 52 66
E-post: per.strid@vasaloppet.se

Vasaloppet:
www.vasaloppet.se
www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/info/press
Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet
Vasaloppet på Facebook:
www.facebook.com/vasaloppetofficial
Vasaloppets pressrum hos Newsdesk:
www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.