Gå direkt till innehåll
Vasaloppet lanserar Hemmavasan 2020
Vasaloppet lanserar Hemmavasan 2020

Pressmeddelande -

Vasaloppet lanserar Hemmavasan

Vasaloppets sommarvecka 14–22 augusti 2020, med Nordens största mountainbikelopp Cykelvasan 90 och Nordens största ultralopp Ultravasan, kommer inte att kunna genomföras på plats i Vasaloppsarenan.
– Nu när vi inte kan bjuda in alla våra deltagare till sommarveckan som vanligt väljer Vasaloppet att komma hem till dem istället, säger Eva-Lena Frick, Vasaloppets vd.

Den 3 april pausades anmälan till loppen i Vasaloppets sommarvecka 2020 då det var oklart hur covid-19-pandemin skulle påverka sommarens arrangemang. Sedan myndigheterna i går, torsdag, gått ut med rekommendationer inför sommaren har Vasaloppet tagit beslutet att inte genomföra Vasaloppets sommarvecka 2020 på plats i den fysiska Vasaloppsarenan. Istället fortsätter Vasaloppet verka för att motivera deltagare att aktivera sig och erbjuda dem ett mål för sin träning i Hemmavasan.

De drygt 18 000 anmälda deltagarna till Vasaloppets sommarvecka 2020 får nu olika alternativ att välja mellan. Bland annat kan de flytta sin startplats till kommande år och samtidigt delta i Hemmavasan 2020.
– Det känns riktigt spännande att få presentera och erbjuda Hemmavasan till våra deltagare som tränat och förberett sig inför sommarveckan 2020. Även om det inte blir på plats i Vasaloppsarenan erbjuder vi möjligheten att gå i mål i augusti, säger Eva-Lena Frick.

En digital Vasaloppsarena

Upplägget i Hemmavasan bygger på att deltagarna laddar ner gratisappen ”Hemmavasan”, som presenteras i juli, och genomför sitt lopp oavsett var i världen de befinner sig. På favoritstigarna i skogen, på gatorna hemma i stan, längs småvägarna vid stranden eller i det lokala motionsspåret. Via appen tar sig deltagarna från starten i Sälen eller Oxberg, genom alla de klassiska kontrollerna, ner till målportalen i Mora i den digitala Vasaloppsarenan. Anhöriga och intresserade kan också följa deltagarna direkt via appen och se var de befinner sig och hur långt de kommit i sitt lopp.

Klartecken för Vasaloppstrippeln 2020

En glädjande nyhet är också att alla som är anmälda till Vasaloppstrippeln 2020, där du åker skidor, cyklar och springer Vasaloppet under ett och samma kalenderår, kommer att få möjlighet att slutföra den i och med Hemmavasan. Vasaloppets populära stafettlopp kommer dock inte kunna genomföras i Hemmavasan. Där erbjuds istället alla anmälda deltagare i Vasastafetten och Vasakvartetten en individuell startplats i något av loppen i Hemmavasan.

Direktsändning i Vasaloppet.TV

Startskottet för Hemmavasan går 09.00 lördag 15 augusti. Vasaloppet kommer att finnas med hela dagen med en tolv timmar lång direktsändning i Vasaloppet.TV från en studio vid Vasaloppsmålet. I sändningen kommer man kunna följa deltagarnas framfart ute i landet och världen, få liverapporteringar, tips och pepp från kranskullan och kransmasen och andra gäster och experter i studion. Flera elitåkare och kända profiler kommer även att sända sina lopp live, däribland Jenny och Sanna Kallur som satsar på Vasaloppstrippeln 45 och deltar i Hemmavasan Cykel 45 och Hemmavasan Ultra 45 och fjolårsvinnare i Cykelvasan 90, Emil Lindgren.

Hemmavasan – ett motionslopp

Hemmavasan kommer att finnas för cykling och löpning i olika distanser och genomförs som motionslopp, ingen officiell segrare kommer att koras, men tiderna och det egna resultatet kommer att finnas registrerade på vasaloppet.se precis som vanligt. Deltagare kan genomföra ett av loppen, eller flera, under perioden lördag 15 augusti till och med lördag 22 augusti men den stora Hemmavasan-dagen med direktsändning på Vasaloppet.TV äger rum lördag 15 augusti.
– Nu hoppas vi att våra deltagare fortsätter träna och går i mål tillsammans med oss runt om i landet i Hemmavasan i augusti. Varmt välkomna, säger Eva-Lena Frick.

Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2021 öppnar redan 17 juni 2020 och för den som anmäler sig till ett lopp nästa sommar senast den 22 augusti 08.00 ingår även en plats i Hemmavasan 2020.

Vasaloppets sommarvecka lockar varje år drygt 30 000 anmälda.

Hemmavasan 15–22 augusti 2020

Följande lopp ingår:

Hemmavasan Cykel 90 (cykla 94 km)
Hemmavasan Cykel 45 (cykla 45 km)
Hemmavasan Cykel 30 (cykla 32 km)
Hemmavasan Cykel 10 (cykla 10 km)Hemmavasan Ultra 90 (gå, lunka, spring 90 km)
Hemmavasan Ultra 45 (gå, lunka, spring 45 km)
Hemmavasan Trail 30 (gå, lunka, spring 30 km)
Hemmavasan Trail 10 (gå, lunka, spring 10 km)

Läs mer om Hemmavasan här

Valmöjligheter för anmälda deltagare

Tisdag 9 juni får anmälda deltagare till Vasaloppets sommarvecka 2020 ett mejl med all information om Hemmavasan. Under perioden 9–16 juni kan de sedan välja hur de vill använda sin startplats enligt följande alternativ:

Flytta din startplats till sommaren 2021, få en startplats i Hemmavasan 2020 och 50 procent rabatt på en startplats till Vasaloppets vintervecka 2021.

Du får möjlighet till en, eller flera, spännande utmaningar och registrerade resultat både för sommarveckan 2020 och 2021. Hemmavasan har samma status som vanliga lopp på plats och räknas även in i Vasaloppstrippeln. Samtidigt säkrar du redan nu din startplats till Vasaloppets sommarvecka 2021 och skaffar dig ett tidigt mål med din träning.

Du får en unik Hemmavasan funktions-t-shirt från Craft och, är du sugen på att testa ett skidlopp erbjuder vi dessutom 50 procent rabatt till Vasaloppets vintervecka 2021. (Vasaloppet och Stafettvasan ingår ej).

Efterskänk hela eller halva anmälningsavgiften och hjälp oss fortsätta utveckla Vasaloppsarenan, få en startplats i Hemmavasan 2020 och 50 procent rabatt på en startplats till Vasaloppets sommarvecka 2021.

Om du väljer att efterskänka din anmälningsavgift till Vasaloppet, hela eller halva, ger ditt bidrag oss möjlighet att fortsätta stötta föreningslivet, utveckla och underhålla Vasaloppsarenan och skapa unika upplevelser för alla Vasaloppsdeltagare även i framtiden. Du får också en startplats i Hemmavasan 2020, som har samma status som vanliga lopp på plats och även räknas in i Vasaloppstrippeln, samt en unik Hemmavasan funktions-t-shirt från Craft.

Skänker du hela anmälningsavgiften får du även 50 procent rabatt på ett lopp till Vasaloppets sommarvecka 2021. (Vasastafetten och Vasakvartetten ingår ej.)
….

För deltagare som inte vill flytta din startplats till Vasaloppets sommarvecka 2021 och inte önskar delta i Hemmavasan 2020 eller ta del av rabatter för startplatser till nästa år erbjuder Vasaloppet återbetalning av hela anmälningsavgiften.

Kommande Vasaloppsarrangemang

Hemmavasan 15–22 augusti 2020

Hemmavasan Cykel 90 (cykla 94 km)
Hemmavasan Cykel 45 (cykla 45 km)
Hemmavasan Cykel 30 (cykla 32 km)
Hemmavasan Cykel 10 (cykla 10 km)Hemmavasan Ultra 90 (gå, lunka, spring 90 km)
Hemmavasan Ultra 45 (gå, lunka, spring 45 km)
Hemmavasan Trail 30 (gå, lunka, spring 30 km)
Hemmavasan Trail 10 (gå, lunka, spring 10 km)

Vasaloppets vintervecka 2021 (Anmälan öppen)

Fre 26 feb: Vasaloppet 30. 30 km. Start Oxberg
Lör 27 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg
Sön 28 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg
Sön 28 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen
Mån 1 mar: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen
Tis 2 mar: Vasaloppet 45. 45 km. Start Oxberg
Fre 5 mar: Stafettvasan. 9–24 km. 90 km stafett för femmannalag. Start Sälen
Fre 5 mar: Nattvasan 90. 90 km. Parlopp i fri stil. Start Sälen
Fre 5 mar: Nattvasan 45. 45 km. Parlopp i fri stil. Start Oxberg
Lör 6 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris
Sön 7 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen

GILLA VASALOPPETOFFICIAL PÅ FACEBOOK OCH FÖLJ VASALOPPET PÅ INSTAGRAM.

Högupplösta bilder från Vasaloppet:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet/image/list

Text och bilder är för fri publicering.

För mer information

Camilla Sandy, pressansvarig
070-384 95 00
camilla.sandy@vasaloppet.se

Mer om Vasaloppet?
www.vasaloppet.se
Pressrum: mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Facebook: facebook.com/vasaloppetofficial
Instagram: @vasaloppet
Twitter: @vasaloppet

Ämnen


Vasaloppet är världens största långlopp på skidor. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och Vasaloppets sommarvecka med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare.Sedan starten 1922 har över 1,5 miljoner deltagare passerat målportalen i Mora. Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!

Kontakter

Camilla Sandy

Presskontakt Kommunikatör och pressansvarig +4670-384 95 00

Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp, året runt.

Vasaloppet startade 1922, men är mycket äldre än så. Det första Vasaloppet genomfördes redan 1521 av Gustav Eriksson. Under sin flykt undan den danske kungen blev han upphunnen i Sälen och återvände till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav Eriksson enade så småningom riket och blev Sveriges första kung, mer känd under namnet Gustav Vasa. Sälen är med andra ord inte enbart startplats för ett av världens största motionslopp, utan också startpunkten för hela vårt lands historia. Det första loppet lockade 119 skidåkare till start. I dag kommer uppåt 100 000 deltagare från över 60 länder till vår bygd för att åka skidor, springa eller cykla mellan Sälen och Mora. Vasaloppet må ha växt, men syftet är det samma: Att med utgångspunkt från den klassiska sträckan genomföra idrottsarrangemang som skapar resurser och möjligheter för ägarföreningarna samt alla funktionärsföreningar. Med ideella krafter för vi en svensk tradition vidare.

Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv.